Vuosikymmenen vaihtuessa asiantuntijat eri toimialoilta viljelevät toinen toistaan villimpiä tulevaisuuden visioita. Moni asiantuntija asettelee räjähdysmäisesti kehittyvän teknologian harteille ratkaisijan viittaa. Teknologiaprofetioita on tehty niin pitkään, kun minä olen tehnyt töitä teknologian parissa. Termit, teknologiat ja trendit vain muuttuvat; ATK, IT, AI…
Olen havaitsevinani, että joukossamme on kasvava ryhmä päättäjiä, jotka ovat huolissaan ”voittavan teknologian” valinnasta. Vai onko kyse sittenkin normaalista uuden vuoden aiheuttamasta epävarmuuden tunteesta? Ikään kuin investoimalla väärään teknologiaan syöstäisiin yritys (ja oma ammatillinen tulevaisuus) tappion tielle – ja päinvastoin.
Näin ei kuitenkaan ole, sillä voittavan teknologian ostaminen ei ole koskaan ollut näin helppoa. Edellyttäen, että pitää fokuksen yrityskulttuurin johtamisessa, tavoitteissa, prosesseissa sekä valitsee yhteistyökumppaninsa oikein.
Millaisiin päätöksiin yrityskulttuurinne johtaa?
Kauan ennen hankintapäätöksen tekemistä pitää syntyä idea nykytilan parantamisesta. Ideaa seuraa tahtotila muutoksen läpiviemisestä. Ja kyky muuttua. Voittavissa organisaatoissa toiminnan jatkuva parantaminen ja halu kasvaa syntyy tiimien sisältä – siellä missä on kipu, joka halutaan poistaa. En ole vielä löytänyt yhtään teknologiaa, joka itsessään synnyttää tällaista kehittämisen kulttuuria. Harvoin ulkoapäin annettu paine, auttaa sisällä kytevään ongelmaan.
Haluan alleviivata, että ennen kuin mennään teknologiseen valintaan, pitää hyvällä johtamisella saada kotipesä sellaiseen kuntoon, että tiimeissä syntyy rohkeus, tahtotila ja energia jatkuvan kehittymisen kulttuuriin.
Menestykseen ei ole yhtä ainoaa reittiä. Tai jos olisi, yhteiskuntamme olisi huomattavasti vauraampi, mitä se tänään on. Uskallan väittää, että esimerkillä johtaminen sekä avoin viestintä johdon ja tiimien välillä synnyttävät turvallisuutta, joka rohkaisee hakemaan omaa reittiä kohti menestystä.
Prosessit, sanoi insinööri
Omaan korvaan, johtamiskulttuurista ja prosesseista puhuminen samassa lauseessa, kuulostaa kylmältä. Turhaan. Koska tuloksia aikaan saava johtaja, herättää häntä seuraavissa ihmisissä luottamusta. Ja säännöllisiä tuloksia ei voi saada aikaan ilman kontrollia. Jatkuvia muutoksia vaativassa ympäristössä, pitää olla kyvykkyyksiä määritellä ja muokata prosesseja ympärillä olevien sidosryhmien mukaan. Hyvään prosessijohtamiseen kuuluu erottomasti kontrollipisteiden määrittely ja seuranta.
Kontrollipisteet sidotaan yleensä kiinni joko raportteihin menneestä tai ennusteisiin tulevasta – sekä viestintään näihin liittyen. Huubia tai vastaava johtamisen käyttöliittymä mahdollistaa haluttujen tiedolla johtamisen prosessien keskittämisen yritys- ja/tai konsernitasolla. Kaupan päälle saa läpinäkyvyyden tavoitteiden edistymiseen, omiin avainlukuihin.
Prosessikehityksen apuna kannattaa käyttää olemassa olevista järjestelmistä löytyvää tietoa. Kutsumme tätä tiedolla toimimisen ensimmäistä askelta Data Haltuun -vaiheeksi. Se on hetki, jolloin ilman sensuuria tarkastellaan laatua, jolla tiedot on täytetty (tai täyttämättä) järjestelmissä sekä arvioidaan, kuinka automaattisesti tilannekuva muodostuu. Pelkkään intuitioon nojautuva prosessien kehittäminen voidaan rinnastaa vakioveikkaukseen.
Yhteistyökumppanin valinta, helpoin tehtävä?
Rohkenen väittää, että valitset suurella todennäköisyydelle itsellesi oikean yhteistyökumppanin, jos päätös syntyy liiketoimintatarpeista käsin ja olet tilanteen tasalla siitä, minkälaiseen prosessiin ja muutokseen kumppania etsit. Hyvä tapa testata tämä on kiinnittää huomiota siitä, että puhutaanko pöydän molemmin puolin liiketoimintaa vai tekniikkaa.
Todennäköisyys kumppanin valinnan onnistumisesta nousee entisestään, jos jaatte yhteisen näkemyksen riskin ja tuotetun arvon jakamisesta. Etenkin pk-yrityksissä on huomattavasti osaamisalueita, joissa ei ole laisinkaan omaa osaamista, osaajia ei ole järkevää/mahdollista palkata, mutta osaamisalueen kehittäminen kumppanin kanssa rakentaa kilpailuedun. Ostaako palveluna vai tuottaako itse? Kysymys, johon on syytä palata säännöllisin väliajoin nopeasti muuttuvassa maailmassa.
2020-luvun hyvän yhteistyökumppanin piirteitä ovat joustavat sopimuskaudet, kasvava suosittelijoiden joukko sekä läpinäkyvyys palvelun tuottamiseen yhteistyön elinkaaren eri vaiheissa. Referenssien painoarvo tulee varmasti alkaneella vuosikymmenellä nousemaan, kun päättäjät etsivät kuumeisesti ratkaisuja, joilla on todistetusti saavutettu haluttuja tuloksia aikaan. Yllä olevat tekijät vähentävät riskiä investoida ”väärään teknologiaan”.

Haluatko keskustella tiedolla johtamisen palvelumme hyödyntämisen mahdollisuuksista organisaatiossasi?
Lauri Vornanen
Sales Director, Partner
+358 40 770 9219
