Miltä näyttää yrityksen taloudesta ja rahoituksesta vastaavan johtajan työ tulevaisuudessa? Se on ainakin varmaa, että se on yhä enemmän datapohjaista ja yhä tarkempaan analytiikkaan nojaavaa päätöksentekoa.
Menestyvät organisaatiot ovat kuin elävä organismi, jotka kehittyvät lakkaamatta. Yritysten ja konsernien rakenteet muuttuvat kasvun ja uusien liiketoimintayksiköiden vaikutuksesta. Digitaalisuuden myötä yritysten talousjohtaminen on murroksessa, kun lisääntyvistä tietovarannoista murskataan uudenlaista ymmärrystä tulevaisuuden kassavirtoihin vaikuttavista tekijöistä data-analytiikan avulla.
Lähivuosien aikana talousjohtajien tulee omaksua uutta teknologiaa, kehittää analyyttista datan lukutaitoa sekä ottaa aktiivinen rooli liiketoimintojen tukemisessa:
- Se on välttämätöntä, jotta talousfunktio voi olla todellinen kasvun kumppani liiketoiminnalle ja organisaatio saa luvuista enemmän irti.
- Liiketoimintaympäristön muuttuessa myös taloustoiminnon on pysyttävä kehityksessä mukana.
On tutkittu, että jopa 80 % talousosaajien ajasta menee yhä edelleen pitkälti perustekemiseen eli numeroiden keräämiseen ja raportointiin.
Perinteinen osaaminen on laskentaa ja kirjanpitoa, millä toki on tärkeä rooli myös tulevaisuudessa. Yrityksiin syntyy kuitenkin uudenlaisia työnkuvia datamahdollisuuksien kasvaessa, kun tietoa aletaan systemaattisesti käyttää päätöksenteon tukena ja jakaa läpinäkyvästi organisaation sisällä eri sidosryhmille.
Tämän myötä johtamisessa käytettävät yhdessä sovitut käsitteet ja yhteinen tietovarasto ovat organisaatiolle elintärkeitä. Tämä edellyttää puolestaan, että kasvavia datapääomia hallitaan oikeilla työkaluilla ja järjestelmillä sekä tarkkaan valittujen kumppanien kanssa.
Datapohjaiset päätökset yhä tärkeämpiä – tuo muutoksen tulevaisuuden työympäristöille
On ilmeistä, että vuoteen 2030 mennessä monet nykypäivän manuaaliset raportointitehtävät voidaan automatisoida joko robotiikan tai yksinkertaisesti parempien sovellusratkaisujen avulla, jotta tiedot voivat virrata entistä saumattomammin järjestelmästä toiseen. Tavoitteena on siirtyä pelkästä numeroiden ilmoittamisesta sen ymmärtämiseen, mitä numerot meille kertovat.
Myös eri sidosryhmät odottavat tulevaisuudessa kehittyneempiä analyysejä, jotka ovat helposti saatavalla ymmärrettävällä tavalla. Kommunikointi tulee tavalla tai toisella siirtymään virtuaalisiin työtiloihin, joihin on integroitu analyysit, havainnot sekä tehtyjen päätöksien vaikuttavuuden arviointi. Tämä on keskeinen ajuri tiedolla toimimisen kulttuurille.
Nopea raportointi, tarkat ennusteet ja hyvä kassavirta ovat avainasemassa
Kasvavien tietovaatimusten vuoksi on tärkeää, että niin järjestelmät kuin ihmisetkin voivat kommunikoida entistä sujuvammin ja tietoturvallisesti keskenään. Nopea raportointi ja tarkat ennusteet antavat mahdollisuuden toimia aidosti numeroiden perusteella - ymmärtäen, mistä niissä on kyse.
Raportoinnin ja ennusteprosessien liittäminen yhdeksi eläväksi organismiksi luo talousjohtajalle olosuhteet, joissa tulevaisuuden kassavirtojen johtaminen on ennustettavaa, ymmärrettävää ja automatisoitu niin pitkälle, että aikaa jää tiedon työstämisestä tiedolla johtamiseen.
Lauri Vornanen - kirjoittaja on Visionbay Solutions Oy:n osakas ja myyntijohtaja.